Nu sti cand sa aplici starea de firme in insolventa pentru societatea ta? Afla in acest articol!
Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/cabinetl/public_html/pages/_blog.php on line 28
Inapoi
Nu sti cand sa aplici starea de firme in insolventa pentru societatea ta? Afla in acest articol!
Starea de firme in insolventa se poate declara in momentul in care aceste firme nu dispun de o suma suficienta pentru stingerea datoriilor dupa o perioada de 30 de zile de la data scadenta. O firma alege sa declanseze procedura de firme in insolventa pentru a beneficia de protectia legii in fata creditorilor in momentul in care aceasta nu mai poate face fata datoriilor. Astfel, o firma intrata in insolventa beneficiaza de suspendarea executarii silite si de suspendarea platii datoriilor, intrand intr-un proces de reorganizare.
Conform ordonantei de urgenta OUG nr. 91/2013, planul de reorganizare a fost redus de la trei ani la un singur an, iar firmele aflate in insolventa vor fi executate silit daca nu isi vor achita in termen de 90 de zile datoriile nascute dupa declararea starii de insolventa.
Cine poate declara starea de firme din insolventa?
Starea de insolventa a unei firme poate fi ceruta atat de catre debitor, cat si de catre creditor/creditori.
Potrivit art. 27 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor Legii nr. 85/2006, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
Insolventa unei firme poate fi ceruta si de catre creditor/creditori, daca acestia indeplinesc doua conditii:
– titularul cererii este creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei si
– debitorul impotriva caruia este formulata cererea se afla in stare de insolventa prezumata
Potrivit art. 3 pct. 6 din Legea nr. 85/2006, prin creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii de insolventa se intelege creditorul a carui creanta impotriva patrimoniului debitorului este certa, lichida si exigibila de mai mult de 90 de zile. Creditorii, inclusiv cei bugetari, vor putea solicita deschiderea procedurii de insolventa doar in cazul in care, dupa compensarea datoriilor reciproce, de orice natura, suma datorata acestora va depasi 45.000 de lei in cazul persoanelor juridice, sau de de sase salarii medii brute pe economie/pe salariat in cazul salariatilor.